SK CZ HU HR EN

Božićni medenjaci koji će sigurno uspjeti

Ako niste stigli ispeći božićne medenjake, ne brinite. Za vas imamo provjereni recept s kojim će sigurno uspjeti. Osim toga, odmah su mekani i čine da cijeli stan prekrasno miriše.

Ovaj obiteljski recept čuva se kao dragocjenost. Riječ je o receptu za medenjake koji su odmah mekani pa ih možete peći i nekoliko dana prije blagdana. Ako i glazuru napravite po ovom receptu, sigurno će dobro ispasti. Uključite djecu u pečenje, ona vole izrezivati ​​različite oblike medenjaka i ukrašavati ih. Bit će jako zabavno.


Recept za medenjake

Sastojci:

  • 450g glatkog brašna
  • 120g šećera u prahu
  • 1 žličica začina za medenjake
  • 1 čajna žličica sode bikarbone
  • 120g meda
  • 60g maslaca
  • 2 jaja + 1 jaje za četkanje
  • kora od pola limuna


Postupak pripreme medenjaka

  1. Prosijte brašno zajedno sa sodom bikarbonom
  2. Dodati šećer u prahu i začin za medenjake
  3. Sve zajedno pomiješajte
  4. Med lagano zagrijte da bude tekućiji - PAZITE!!! da se ne opečemo dok radimo tijesto
  5. Dodati jaja, otopljeni maslac, koricu limuna
  6. Sve zajedno mijesite dok se ne formira tijesto
  7. Ako je tijesto previše ljepljivo, možemo dodati još malo brašna - ovisi o omjeru glutena u brašnu
  8. Ostavite tijesto sat vremena na hladnom (npr. u hladnjaku) ispod vlažnog ručnika
  9. Tijesto razvaljajte na pobrašnjenoj radnoj površini na debljinu od cca 4-5 mm
  10. Izrežemo medenjake
  11. Ostavite ih na podmazan pleh (možete i na papir za pečenje) - medenjake pospremite razmaknutije, jer će narasti (da se ne slijepe)
  12. Pecite na 170°C - pecite medenjake dok ne porumene13. Nakon pečenja, još tople premažite razmućenim jajetom - tada će se lijepo sjajiti


Ukrašavanje medenjaka glazurom

Ohlađene medenjake možemo ukrasiti npr. snježnom glazurom. Provjerili smo i recept za glazuru. To je bijela glazura koju možete obojiti. Glazura je čvrsta i s njom se lako radi.

Trebat će vam:

  • ručna mutilica
  • 1 bjelanjak
  • 1 nepuna čajna žličica škroba (npr. Solamyl, Maizena, Gustin, itd.)
  • cca 250g prosijanog šećera u prahu
  • prehrambene boje


Bjelanjke, škrob i dio šećera istucite na laganoj brzini da se lijepo sjedine. Postupno dodavati prosijani šećer u prahu dok ne nastane gusta, ali ne čvrsta masa. Traje oko 5-10 minuta. Kad se metlica podigne, formira se brežuljak, glazura se ne vraća.

Ako želite glazuru u boji, upotrijebite boju za hranu da obojite bijele stvari.

Masu možete razrijediti mlakom vodom i tako zaliti cijele površine. Dodavati mlaku vodu malo po malo, žlicu po žlicu.

Medenjake ukrašavamo vrećicom iz koje smo izrezali roladu ili se poslužimo vašim provjerenim alatom.


Posljednji savjet

Kako bi ukrašeni medenjaci lijepo zasjali, možemo ih već ukrašene staviti u pećnicu na 5 minuta uz uključenu ventilaciju toplim zrakom i malo otvoriti vrata. Temperatura bi trebala biti maksimalno 50°C.

Prijavite se za newsletter te dobijte popust od 5 eur

Nikada ne propustite ponudu. Prijavite se u newsletter i dobijte popust u visini od 5 €, koji važi za prvu kupovinu u vrijednosti od 70 €

×
Pretražujemo