Kućica od medenjaka - kako nju napraviti kod kuće?
Recept za tijesto za medenjake
Možete pronaći nevjerojatan broj recepata za medenjake. Možda se neki recept prenosi u vašoj obitelji i predstavlja obiteljsko blago. Mi smo pekli medenjake po ovom receptu.
U članku ćete pronaći i postupak izrade glazure te nekoliko savjeta na kraju.
Postupak izrade kućice od medenjaka
Ako već imate spremno tijesto, razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci.
- Debljina tijesta treba biti cca 0,5 cm. Tijekom pečenja tijesto će narasti.
- Ispišite naš predložak koji možete besplatno preuzeti kao pdf datoteku.
- Izrežite pojedine dijelove iz papira i stavite ih na tijesto.
- Nožem pažljivo izrežite krov, bočne stijenke, prozore i vrata.
- Tijesto stavite na papir za pečenje i počnite ga peći. Pazite da se dijelovi ne dodiruju jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti.
- Ako je kućica "pečena", ostavite pojedine dijelove da se ohlade najmanje 3 sata. Tek tada možete krenuti s ukrašavanjem glazurom od bjelanjaka.
- Lakše je urediti kućicu u dijelovima kada kućica još nije izgrađena.
- Možete početi spajati ukrašene i osušene dijelove kućice. Za spajanje koristite proteinsku glazuru (neka bude malo gušća) ili karamel "ljepilo" (recept se nalazi ispod u savjetima)
Naši savjeti
Kako bi kućica bila uspješna, pokušajte pročitati i naše savjete:
- Prije pečenja u izrezane prozorčiće možete umetnuti komadiće klasičnih bombona (npr. bon-pari). Tijekom pečenja će se otopiti i dobit ćete šarene "staklene" prozore.
- Kućicu možete ukrasiti i raznim ukrasima za jelo. Posipi po muffinima, mala šećerna srca ili listići, perle ili štapići. Sve to možete pronaći u trgovinama.
- Za bolje držanje dijelova možete ih prije lijepljenja naoštriti nožem na dijelu gdje će se spajati. Po mogućnosti pod kutom od 45°, kako bi savršeno pristajali.
- Krov treba biti od malo tanjeg tijesta da bude lakši i da ne opterećuje cijelu konstrukciju.
- Ako je glazura od bjelanjaka gusta, dodajte joj nekoliko kapi limuna. Ako je glazura rijetka dodajte šećer u prahu.
- Budite strpljivi prilikom lijepljenja. Pustite da se pojedinačni zalijepljeni dijelovi dobro osuše. Nanesite "ljepilo" izvana i iznutra. Zalijepite krov na kraj i poduprite ga iznutra npr. staklenkama za pekmez.
- Kućicu možete ukrasiti i otopljenom čokoladom ili je na kraju posuti šećerom u prahu da izgleda kao da je prekrivena snijegom.
- Ostavite gotovu kućicu da se temeljito osuši.
- Kućica će poslužiti i kao lijep ukras. Možete nju staviti i na sredinu adventskog vijenca ili na pladanj koji možete ukrasiti grančicama drveća.
- Kućicu možete osvijetliti i tako da u nju stavite male svjetiljke. Prekidač za njih možete sakriti iza kućice ili u granje.
Karamel ljepilo i ledenice
Karamel "ljepilo" možete pripremiti tako da pustite da se šećer karamelizira. Kasnije pokvasite rubove kućice cijelom dužinom lijepljenja i na njih pričvrstite još jedan dio. Budite oprezni kad to radite, karamela je vruća i treba je brzo raditi. Ali ova veza ima tendenciju da bude dovoljno jaka i brza.
Od karamele možete napraviti i ledenice. Kad se otopi, drvenom žlicom rasporedite po papiru za pečenje u obliku ledenica. Ostavite da se ohlade, a zatim ih šećernom glazurom pričvrstite na krov kućice.