SK CZ HU HR EN

Kućica od medenjaka - kako nju napraviti kod kuće?

Kućica od medenjaka učinit će božićni ugođaj ugodnijim. Možete nju napraviti zajedno sa svojom djecom kod kuće. Sve što trebate je naš predložak, tijesto za medenjake, glazura od bjelanjaka i vješte i spremne ruke.

Recept za tijesto za medenjake

Možete pronaći nevjerojatan broj recepata za medenjake. Možda se neki recept prenosi u vašoj obitelji i predstavlja obiteljsko blago. Mi smo pekli medenjake po ovom receptu.

U članku ćete pronaći i postupak izrade glazure te nekoliko savjeta na kraju.



Postupak izrade kućice od medenjaka

Ako već imate spremno tijesto, razvaljajte ga na pobrašnjenoj dasci.

  1. Debljina tijesta treba biti cca 0,5 cm. Tijekom pečenja tijesto će narasti.
  2. Ispišite naš predložak koji možete besplatno preuzeti kao pdf datoteku.
  3. Izrežite pojedine dijelove iz papira i stavite ih na tijesto.
  4. Nožem pažljivo izrežite krov, bočne stijenke, prozore i vrata.
  5. Tijesto stavite na papir za pečenje i počnite ga peći. Pazite da se dijelovi ne dodiruju jer bi se tijekom pečenja mogli zalijepiti.
  6. Ako je kućica "pečena", ostavite pojedine dijelove da se ohlade najmanje 3 sata. Tek tada možete krenuti s ukrašavanjem glazurom od bjelanjaka.
  7. Lakše je urediti kućicu u dijelovima kada kućica još nije izgrađena.
  8. Možete početi spajati ukrašene i osušene dijelove kućice. Za spajanje koristite proteinsku glazuru (neka bude malo gušća) ili karamel "ljepilo" (recept se nalazi ispod u savjetima)

Naši savjeti

Kako bi kućica bila uspješna, pokušajte pročitati i naše savjete:

  1. Prije pečenja u izrezane prozorčiće možete umetnuti komadiće klasičnih bombona (npr. bon-pari). Tijekom pečenja će se otopiti i dobit ćete šarene "staklene" prozore.
  2. Kućicu možete ukrasiti i raznim ukrasima za jelo. Posipi po muffinima, mala šećerna srca ili listići, perle ili štapići. Sve to možete pronaći u trgovinama.
  3. Za bolje držanje dijelova možete ih prije lijepljenja naoštriti nožem na dijelu gdje će se spajati. Po mogućnosti pod kutom od 45°, kako bi savršeno pristajali.
  4. Krov treba biti od malo tanjeg tijesta da bude lakši i da ne opterećuje cijelu konstrukciju.
  5. Ako je glazura od bjelanjaka gusta, dodajte joj nekoliko kapi limuna. Ako je glazura rijetka dodajte šećer u prahu.
  6. Budite strpljivi prilikom lijepljenja. Pustite da se pojedinačni zalijepljeni dijelovi dobro osuše. Nanesite "ljepilo" izvana i iznutra. Zalijepite krov na kraj i poduprite ga iznutra npr. staklenkama za pekmez.
  7. Kućicu možete ukrasiti i otopljenom čokoladom ili je na kraju posuti šećerom u prahu da izgleda kao da je prekrivena snijegom.
  8. Ostavite gotovu kućicu da se temeljito osuši.
  9. Kućica će poslužiti i kao lijep ukras. Možete nju staviti i na sredinu adventskog vijenca ili na pladanj koji možete ukrasiti grančicama drveća.
  10. Kućicu možete osvijetliti i tako da u nju stavite male svjetiljke. Prekidač za njih možete sakriti iza kućice ili u granje.



Karamel ljepilo i ledenice

Karamel "ljepilo" možete pripremiti tako da pustite da se šećer karamelizira. Kasnije pokvasite rubove kućice cijelom dužinom lijepljenja i na njih pričvrstite još jedan dio. Budite oprezni kad to radite, karamela je vruća i treba je brzo raditi. Ali ova veza ima tendenciju da bude dovoljno jaka i brza.

Od karamele možete napraviti i ledenice. Kad se otopi, drvenom žlicom rasporedite po papiru za pečenje u obliku ledenica. Ostavite da se ohlade, a zatim ih šećernom glazurom pričvrstite na krov kućice.

Predloške za medenu kučicu možete preuzeti ovdje:




A ako nemate vremena za pečenje, ili se bojite hoćete li stići, od papira možete napraviti kućicu od "medenjaka".
Preuzmite naš pdf i počnite stvarati.

Želimo vam ugodan provod i ne zaboravite nam pokazati svoju kućicu.
Bit ćemo jako sretni :)


Prijavite se za newsletter te dobijte popust od 5 eur

Nikada ne propustite ponudu. Prijavite se u newsletter i dobijte popust u visini od 5 €, koji važi za prvu kupovinu u vrijednosti od 70 €

×
Pretražujemo