Osvježavajući recepti s jagodama

1. Nepečeni CHEESECAKE od jagoda
Svjež, jednostavan i brz desert koji će impresionirati svaku ljetnu zabavu.
S A S T O J C I :
TIJELO:
- 200 g keksa s maslacem
- 80 g maslaca
- 1 žlica javorovog sirupa
KREMA:
- 500 g mascarponea
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 gustin
- 200 g bijele čokolade
- 100 g šećera u prahu
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
- 250 g svježih jagoda + nekoliko jagoda za dekoraciju



P R I S T U P :
- Kekse usitnite valjkom za tijesto ili u blenderu. Rastopite maslac. Zatim izmrvljene kekse pomiješajte u zdjeli s otopljenim maslacem i javorovim sirupom. Dobivenom masom obložiti dno kalupa za torte i čuvati u hladnjaku.
- Za kremu prvo otopiti bijelu čokoladu da se ima vremena ohladiti. Dok se naša čokolada hladi, umutiti šlag sa gustinom i stavite u hladnjak. Jagode operite i sitno narežite.
- Zatim pomiješajte mascarpone sa šećerom u prahu i ekstraktom vanilije. Uz stalno miješanje postupno dodavati otopljenu, ohlađenu čokoladu. U smjesu lagano umiješajte šlag i na kraju nasjeckane jagode.
- Kremu rasporediti po tijelu i ukrasiti jagodama. Ponovno stavite u hladnjak – najmanje dva sata. Stvrdnuti i ohlađeni cheesecake možemo poslužiti :)
2. Lagan i ukusan SLADOLED OD JAGODA
Vjerojatno ne možemo ni zamisliti ljeto bez sladoleda. Stoga ćemo pripremiti ovaj provjereni recept za jednostavan domaći sladoled od slatkih jagoda.
SASTOJCI za 4 porcije:
- 200 g jagoda
- 40 g granuliranog šećera
- 2 žličice soka od limuna
- 250 ml vrhnja za šlag
- 1 gustin
- 1 žličica ekstrakta vanilije (ili 1 vanilin šećer)
- 60 g grčkog jogurta


P R I S T U P :
- Jagode operite i očistite od peteljki. Par njih stavimo sa strane, a ostale zgnječimo vilicom. Odvojene jagode narežite na manje komade.
- Pire od jagoda ulijte u lonac, dodajte šećer, limunov sok i sve zajedno prokuhajte oko 5 minuta.
- Umak izlijte u zdjelu i ostavite u hladnjaku dok se ne ohladi.
- Ohlađeno vrhnje za šlag umutite zajedno s gustinom i ekstraktom vanilije. U šlag lagano umiješajte grčki jogurt i na kraju ohlađeni umak od jagoda i narezanih jagoda.
- Smjesu za sladoled ulijte u posudu na zatvaranje, prekrijte je prozirnom folijom tako da dodiruje površinu sladoleda i zatvorite.
- Pripremljeni sladoled stavite u zamrzivač na najmanje 6 sati (idealno preko noći).
Jagoda kolekcija koja skriva okuse ljeta... Kontrast bijele i crvene boje, lijepi krojevi i ugodan materijal - sve smo to spojili u ovu sočnu kolekciju. Očarat će vas ne samo otisnuti 100% certificirani pamučni popelin (pamučno platno), nego i novi kroj djevojačkih haljinica na volane s "puf" rukavima i popularni baby komadi. Obucite svoje malene jagode u ovu ukusnu kolekciju i uživajte u ljetnim trenucima zajedno u potpunosti.
3. Domaća limunada od jagoda
Za pripremu prave domaće limunade prvo skuhamo ukusan sirup uz koji ćete se ljeta prisjećati i tijekom hladnih jesenskih dana. Naravno, ako izdržite do tada :)
Za sirup od jagoda trebat će nam:
- 500 g svježih jagoda
- 250 ml vode
- 1 organska limeta (ili limun)
- 200 g granuliranog šećera


P R I S T U P :
- Jagode operite, očistite od peteljki i narežite. Zatim ih stavimo u lonac i prelijemo vodom. Zakuhajte i uz stalno miješanje kuhajte na laganoj temperaturi oko 10 minuta.
- Stavite sa strane i ostavite da se ohladi. Zatim dodajte šećer i sok od limuna. Promiješajte i ostavite u hladnjaku preko noći.
- Sutradan ovu smjesu procijedite kroz sito ili gazu.
- Sok od jagoda ponovno zakuhajte. Zatim smanjite temperaturu i kuhajte još 5 minuta. Tijekom kuhanja uklonite eventualnu pjenu.
- Vrući sirup uliti u čiste staklene boce koje okrenuti naopačke oko 20 minuta ili ih staviti na način neka leže.
Priprema limunade:
Sljedeći postupak je već vrlo jednostavan. U vrč uspite led, prelijte ohlađenim sirupom od jagoda po ukusu i dodajte nekoliko svježih narezanih jagoda (možete dodati i komadiće limete ili mente). Na kraju prelijte gaziranom vodom i poslužite :)